فهرست مطالب

مجله دیابت و متابولیسم ایران
سال پانزدهم شماره 1 (پیاپی 64، مهر و آبان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/07/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عبدالحسن شیروی *، ماریا صیاد زمردی صفحات 1-8
    مقدمه
    زخم های پوستی و زخم پای دیابتی موضوعی مهم در علم پزشکی است. بیماری دیابت یکی از شایع ترین بیماری های متابولیک غدد درون ریز است. تمشک با نام علمی Rubus fruticosus دارای اثرات ضدالتهابی، ضدعفونی کنندگی و خواص آنتی اکسیدانی است. هدف از انجام این مطالعه، مقایسه اثرات التیام بخش عصاره تمشک در فرایند ترمیم و سرعت بسته شدن زخم های پوستی در موش های سالم و دیابتی می باشد.
    روش ها
    برای انجام این تحقیق، از 48 سر رت نر بالغ استفاده شد. رت ها به چهار گروه دوازده تایی تحت عنوان گروه کنترل (بدون دیابتی شدن و تیمار)، شم (دیابتی و تیمار با اوسرین)، تجربی1 (دیابتی و بدون تیمار)، تجربی2 (دیابتی و تیمار با عصاره تمشک) تقسیم شدند. سه گروه از رت ها با استفاده از استرپتوزوسین mg/kg 55 دیابتی شدند. در همه گروه ها زخمی به طول 3 سانتی متر بر روی پوست ناحیه پشتی حیوانات ایجاد شد. گروه تجربی2 با پماد عصاره تمشک و گروه تجربی1 با اوسرین روزی دو بار تحت درمان موضعی قرار گرفتند. روند ترمیم زخم به صورت ماکروسکوپی و میکروسکوپی در روزهای 21، 14، 7، 5، 3 مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    گروه های شم و تجربی1 نسبت به گروه کنترل ترمیم دیرتری داشته اند و التیام زخم در گروه تجربی2 که با پماد عصاره تمشک تیمار شد نسبت به گروه کنترل از سرعت بیشتری برخوردار بوده و به طور معنی داری مساحت سطح زخم نسبت به سایر گروه ها کاهش یافته است (05/0P ≤).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد استعمال موضعی عصاره تمشک موجب تسریع بهبودی زخم در رت های دیابتی می شود و مواد موجود در تمشک موجب تحریک ساخت کلاژن، انقباض سریع تر زخم و رگ زایی می شود.
    کلیدواژگان: دیابت، تمشک، ترمیم زخم، رت
  • فرانک صادقی پور وجدانی، رضا قراخانلو *، منصوره موحدین، مسعود رحمتی صفحات 9-18
    مقدمه
    نوروپاتی دیابت از عوارض شایع بیماری دیابت است. از سوی دیگر گلیکوژن سنتازکیناز3 بتا، کلید تنظیمی است که خروجی بسیاری از مسیرهای پیام رسانی را تعیین می کند و مهار آن در افزایش بقای نورونی موثر گزارش شده است. لذا پژوهش حاضر به بررسی اثر تمرین استقامتی بر بیان ژن GSK-3β در بخش حسی نخاع رت های نر ویستار با نوروپاتی دیابت می پردازد.
    روش ها
    بدین منظور 16 سر رت نر ویستار به طور تصادفی به 4 گروه سالم کنترل، سالم تمرین، نوروپاتی کنترل و نوروپاتی تمرین تقسیم شدند. القای دیابت با تزریق درون صفاقی محلول استرپتوزوسین (45 میلی گرم/کیلوگرم) انجام شد. 2 هفته بعد از تزریق استرپتوزوسین، با اثبات نوروپاتی دیابت توسط آزمون های آلودینای مکانیکی و هایپرآلژزیای حرارتی، برنامه تمرین استقامتی تداومی با شدت 50-55 % Vo2max به مدت 6 هفته اجرا شد. 24 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی، رت ها تشریح و نورون های حسی L4-L6 بافت نخاع استخراج گردید. بررسی بیان ژن نیز با روش Real Time-PCR صورت گرفت.
    یافته ها
    در مقایسه با گروه نوروپاتی کنترل، نوروپاتی تمرین کاهش بیان GSK-3β را تجربه می کند (016/0 P=)؛ از سوی دیگر اختلاف معنی داری بین گروه های سالم کنترل و نوروپاتی کنترل دیده شد (0001/0 P=) به طوری که بیان ژن در گروه نوروپاتی کنترل افزایش نشان داد؛ اما اختلاف گروه کنترل سالم و نوروپاتی تمرینی معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    یکی از عوامل احتمالی درگیر در گسترش آسیب نورون های حسی نوروپاتی دیابت، تنظیم افزایشی mRNAGSK-3β بوده و ورزش می تواند آن را تعدیل و به سطوح نرمال نزدیک نماید. بنابراین، پیشنهاد می شود GSK-3β به عنوان یک هدف درمانی و غیردارویی بدیع در بیماری دیابت مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: GSK، 3?، نوروپاتی دیابت، بخش حسی نخاع، تمرین استقامتی تداومی
  • پروین فرزانگی *، فرزانه شکریان صفحات 19-27
    مقدمه
    دیابت نوع دو بیماری مزمنی است که عوارض بسیار زیادی از جمله آترواسکلروز را به دنبال دارد. خانواده ماتریکس متالوپروتئینازها (MMPs)، نقش مهمی در آترواسکلروز و بازسازی دیواره عروقی بازی می کنند. هدف از این مطالعه تعیین اثر هشت هفته تمرین هوازی به همراه مصرف دانه خرفه بر سطوح MMP-1، MMP-3 و MIP-1α می باشد.
    روش ها
    در یک مطالعه نیمه تجربی تعداد 28 نفر از زنان مبتلا به دیابت نوع دو در دامنه سنی 44-65 سال انتخاب و به طور تصادفی به چهار گروه (تمرین، مکمل، تمرین- مکمل و کنترل) تقسیم شدند. برنامه تمرینی شامل هشت هفته (هر هفته سه جلسه یک ساعته) و با شدت 50-70 درصد حداکثر ضربان قلب انجام گرفت. گروه های دریافت کننده مکمل روزانه مقدار 5/7 گرم دانه خرفه دریافت کردند. خون گیری طی شرایط 12 ساعت ناشتایی قبل و بعد از هشت هفته انجام گرفت. داده ها با استفاده از آنوای دوراهه با اندازه گیری مکرر آنالیز شدند. سطح معنی داری (05/0 =P) در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    هشت هفته تمرین هوازی یا مصرف دانه خرفه منجر به کاهش معنی دار سطوح MMP-1، MMP-3 و MIP-1α در مقایسه با پیش آزمون شد. اما، اثربخشی تعامل تمرین و مکمل بر شاخص های فوق به مراتب بهتر بوده است. میزان MMP-1 بین گروه مکمل، تمرین و تمرین- مکمل با گروه کنترل (000/0 =P) و بین گروه مکمل و تمرین با تمرین- مکمل (به ترتیب 018/0 =P و 039/0 =P) از تفاوت معنی دار برخوردار می باشد. میزان MMP-3 بین گروه مکمل با گروه تمرین-مکمل (007/0 =P) و با گروه کنترل (011/0 =P)، گروه تمرین با گروه تمرین- مکمل (026/0 =P) و با گروه کنترل (04/0 =P) از تفاوت معنی داری برخوردار می باشد. میزان MIP-1α فقط بین گروه تمرین- مکمل با گروه کنترل (001/0 =P) از تفاوت معنی داری برخوردار می باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد هر دو مداخله تمرین و مکمل خرفه ممکن است به واسطه اثرات آنتی اکسیدانتی و ضدالتهابی خود از استرس اکسایشی ناشی از دیابت حمایت نمایند و ترکیب این دو شیوه درمانی با اثرات هم افزایی همراه بود.
    کلیدواژگان: تمرین هوازی، خرفه، دیابت، MMP، 1، MMP، 3، MIP، 1?
  • طاهره کرامتی، فریده رضی *، محمدرضا مبینی زاده، علیرضا اولیایی منش، باقر لاریجانی صفحات 28-36
    مقدمه
    با توجه به شیوع دیابت و افزایش روزافزون مبتلایان، اهمیت استفاده از بیومارکرهایی مانند HbA1c که در پیگیری درمان بیماران نقش مهمی ایفا می کنند، افزایش می یابد. ولی اجرای آزمایش ها با روش های منطبق با روش های مرجع، می تواند هزینه قابل توجهی به آزمایشگاه های بالینی تحمیل نماید. لذا بررسی هزینه اثربخشی روش های مختلف سنجش HbA1c می تواند به یافتن راهکارهایی برای بهبود سنجش این پارامتر کمک کند.
    روش ها
    این مطالعه ارزیابی اقتصادی (که از نوع تحلیل هزینه اثربخشی می باشد) با استفاده از محاسبه هزینه تمام شده سیستم های اندازه گیری HbA1c، تعداد افراد صحیح تشخیص داده یا دقت فناوری(True Score، TS)، نسبت هزینه اثربخشی افزایشی ICER)- (Incremental cost-effectiveness ratios و نیز تحلیل حساسیت در 3 سطح غلظتی 5/6%، 7% و 8% HbA1c انجام پذیرفته است. در این مطالعه پنج سیستم/کیت مختلف اندازه گیری HbA1C (Pars Azmoon، NycoCard،DS5، Biosystems،CERA STAT 2000)، با در نظر گرفتن دستگاه G8 (TOSOH Corporation) TOSOH بعنوان دستگاه مرجع، مورد بررسی قرار گرفته اند.
    یافته ها
    بررسی نتایج هزینه و دقت فناوری سیستم های مختلف در مقابل روش مرجع نشان می دهد که هیچیک نمی توانند بعنوان جایگزین مناسبی برای روش مرجع عمل نمایند. بین موارد بررسی شده سیستم DS5 و کیت Pars Azmoon گزینه های بهتری بوده اند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصله بنظر می رسد می توان با تشکیل شبکه آزمایشگاه های ارجاعی برای آزمایش HbA1c، با بالا بردن تعداد آزمایش های هر روز، میزان هزینه دستگاه های با کیفیت بالاتر را کاهش داد و یا تعرفه مناسبی برای این آزمایش از مراجع ذی صلاح درخواست نمود تا استفاده از سیستم های معتبر جهانی در همه آزمایشگاه ها امکان پذیر گردد.
    کلیدواژگان: HbA1c، هزینه اثربخشی، دقت فناوری
  • حسین روحانی *، احمدعلی اسلامی، مهدی راعی، حمید توکلی، محمد بیدخوری، ارسلان قادری صفحات 37-44
    مقدمه
    دیابت به دلیل عوارض متعددی که بر جای می گذارد امروزه به عنوان یک معضل بهداشتی مطرح می باشد که بوسیله ایجاد تغییرات در رژیم غذایی می توان از این عوارضپیشگیری یا آنها را به تاخیر انداخت که این امر خود مستلزم شناسایی باورهای بیماران دیابتی و ایجاد تغییرات رفتاری می باشد. هدف از این مطالعه کاربرد نظریه رفتار برنامه ریزی شده به همراه سازه ی خطر درک شده عوارض دیابت جهت شناسایی باورهای مرتبط و قابل تغییر جهت زمینه سازی برای این تغییرات رفتاری می باشد.
    روش ها
    مطالعه توصیفی-تحلیلی حاضر بوسیله پرسشنامه خود ایفا بر اساس نظریه رفتار برنامه ریزی شده به همراه سازه ی خطر درک شده عوارض دیابت در کلینیک دیابت شهرستان سمیرم اجرا شده است.شرکت کنندگان این مطالعه 154 بیمار دیابتی بدون عوارض دیابت بودند. نگرش، هنجار ذهنی، کنترل رفتاری، خطر ابتلا به عوارض دیابت، قصد رعایت رژیم غذایی سالم و سبک تغذیه ای افراد متغیرهایی بودند که مورد اندازه گیری قرار گرفتند. از مدلسازی معادلات ساختاری جهت تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که نظریه رفتار برنامه ریزی شده به همراه سازه ی خطر درک شده عوارض دیابت از برازش کافی با داده های مطالعه برخوردار بوده است. سازه های کنترل رفتاری درک شده، هنجار ذهنی، خطر درک شده ی عوارض دیابت دارای ارتباط معناداری با قصد رعایت رژیم غذایی سالم بوده اند.همچنین قصد رفتاری نیز ارتباط معنادار آماری با رفتار تغذیه ای داشته است. نگرش تنها سازه ای بود که با قصد رفتاری ارتباط معناداری نداشته است.
    نتیجه گیری
    نظریه رفتار برنامه ریزی شده به همراه سازه ی خطر درک شده عوارض دیابت چارچوبی مفید برای تبیین قصد و پیرو آن رفتار رعایت رژیم غذایی سالم می باشد و می تواند جهت ترغیب بیماران دیابتی به رعایت رژیم غذایی سالم مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: دیابت ملیتوس، رژیم غذایی، نظریه رفتار برنامه ریزی شده
  • بیتا فام، آسیه زاهدی، مهدی هدایتی، فریدون عزیزی، محمد علی منصورنیا، مریم دانشپور * صفحات 45-52
    مقدمه
    گیرنده رفتگر کلاس B نوع I(SRB-I) به عنوان گیرنده لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL-C) نقش کلیدی در انتقال معکوس کلسترول بر عهده دارد. هدف مطالعه کنونی بررسی ارتباط پلی مورفیسم اگزون 1 ژن SR-BI(G→A) با غلظت چربی های سرمی در افراد شرکت کننده در مطالعه قند و لیپید تهران (TLGS) می باشد.
    روش ها
    مطالعه مقطعی حاضر بر روی 774 فرد بالغ با محدوده سنی 20 تا 70 سال (322 مرد و 452 زن) که به صورت تصادفی از میان جمعیت TLGS انتخاب شده بودند، انجام شد. اطلاعات تن سنجی و بیوشیمیایی برای هر یک از افراد شرکت کننده اندازه گیری شد و سپس طول قطعه چند شکلی انتخاب شده از ژن SR-BI تحت اثر آنزیم محدود کننده Alu مشخص گردید.
    یافته ها
    براساس یافته های این مطالعه، فراوانی اللی برای چند شکلی SR-BI در جمعیت تهرانی برابر)159/0A=، 841/0G=) بود و فراوانی الل ها از تعادل هاردی- واینبرگ تبعیت می کرد. نتایج این مطالعه نشان داد که در حضور الل A، پس از تعدیل اثر سن، سطح HDL-C و HDL3 کاهش می یابد (به ترتیب 046/0P= و 041/0P=).
    نتیجه گیری
    بروز اختلال در میزان چربی های سرمی ناشی از میانکنش عوامل محیطی و ژنتیکی است بنابراین علی رغم وجود ارتباط میان ژن SR-BI و این اختلالات، پلی مورفیسم اگزون 1 ژن SR-BI نمی تواند به تنهایی موجب بروز اختلال در میزان HDL-C شود ولی ممکن است در آینده، این تغییر ژنتیکی به عنوان یکی از مارکرهای مولکولی برای تشخیص مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ژنگیرنده رفتگر کلاس B نوع I، پلی مورفیسم، نمایه چربی
  • مهدی صادقیان، ذات الله عاصمی، مریم کرم علی، پروانه صانعی، احمد اسماعیل زاده * صفحات 53-65
    مقدمه
    این مطالعه با هدف ارزیابی تاثیرات مکمل یاری کلسیم و ویتامین D بر وضعیت متابولیک زنان باردار مبتلا به دیابت بارداری (GDM) طراحی شده است.
    روش ها
    این مداخله به صورت تصادفی سازی شده و کنترل شده با پلاسبو در کلینیک های بارداری وابسته به دانشگاه علوم پزشکی کاشان انجام شده است. شرکت کنندگان شامل 56 خانم مبتلا به GDM در هفته 28-24 بارداری (محدوده سنی 18 تا 40 سال) بودند. افراد به طور تصادفی به دو گروه تخصیص داده شدند. به افراد گروه کلسیم به علاوه ویتامین D (28 نفر) 1000 میلی گرم کلسیم در روز و یک قرص ویتامین D IU 50000 دوبار در طول مطالعه (یک بار در ابتدای مطالعه و یک بار در روز 21 مداخله) داده شد و افراد در گروه دارونما (28 نفر) دو عدد دارونما در زمان های ذکر شده دریافت کردند. نمونه های خون به صورت ناشتا و در ابتدا و هفته 6 مداخله گرفته شد.
    یافته ها
    51 نفر (گروه دارونما 26 نفر، گروه مداخله 25 نفر) در مطالعه شرکت نمودند. آنالیز براساس یک رویکرد intention-to-treat (به قصد درمان) بود و همه 56 خانم مبتلا به GDM (28 نفر در هر گروه) در آنالیز نهایی وارد شدند. در مقایسه با گروه دارونما کاهش معنی داری در گلوکز ناشتای پلاسما (mmol/L 69/0±89/0- در مقابل mmol/L 92/0±26/0+، 001/0>P)، سطح انسولین سرمی (pmol/L 25/32±55/13- در مقابل pmol/L 5/380±17/9+، 02/0=P) و HOMA-IR (18/1±91/0- در مقابل 01/2±63/0+، 001/0=P) و افزایش معنی داری در QUICKI (03/0±02/0+ در مقابل 02/0±002/0-، 003/0=P) مشاهده شد. به علاوه، بعد از مداخله کاهش معنی داری در گروه مداخله در سطح سرمی LDL کلسترول و نسبت کلسترول تام به HDL کلسترول و افزایش معنی داری در سطوح HDL کلسترول در مقایسه با گروه دارونما مشاهده شد. همچنین مکمل یاری با کلسیم به علاوه ویتامین D سطح GSH را افزایش (μmol/L 64/131±14/51+ در مقابل μmol/L 63/203±27/47-، 03/0=P) و سطح MDA را در مقایسه با گروه دارونما کاهش داد (μmol/L 66/0±06/0+ در مقابل μmol/L 2±93/0+، 02/0=P).
    نتیجه گیری
    مکمل یاری با کلسیم به علاوه ویتامین D در زنان مبتلا به GDM اثرات مفیدی بر پروفایل متابولیکی آن ها داشت.
    کلیدواژگان: دیابت بارداری، مکمل یاری کلسیم، ویتامین D، پروفایل متابولیک
|
  • Abdolhossein Shiravi *, Maria Sayyad Zomorrodi Pages 1-8
    Background
    Diabetic foot ulcers are important topic in diabetes care. Diabetes is one of the most common metabolic diseases of endocrinology. Raspberry (Rubus fruticosus) has anti-inflammatory, anti-septic and anti-oxidant effects. The aim of present study is healing effects of raspberry extract on the regeneration process of skin wounds in control and diabetic rats.
    Methods
    In this study, 48 adult male rats were divided into four groups (n=12 each) including: control group (non-treated and non-diabetic rats), sham (eucerin-treated diabetic rats), experimental1 (non-treated diabetic rats) and experimental 2 (raspberry-treated diabetic rats). Diabetes was induced by 55 mg/kg Streptozotocin (STZ) in three groups of rats. A wound with 3 cm length was created on the skin of back side of animals in all groups. The experimental 1 group was treated by eucerin and experimental 2 groups were treated by raspberry extract two times in a day. Microscopic and macroscopic studies were performed on wound healing process on days of 3, 5, 7, 14 and 21.
    Results
    The findings showed that sham and experimental 1 group had later healing effect comparing with control group. The speed of wound healing in raspberry extract-treated rats (experimental 2 groups) had significantly increased in comparison with control group and the wound surface area has been significantly decreased in comparison with all other groups (P ≤ 0.05).
    Conclusion
    It seems that topical application of raspberry extract can accelerate the wound healing in diabetic rats and materials in raspberry extract stimulate the collagen synthesis, faster wound contraction and angiogenesis.
    Keywords: Diabetes, Raspberry, Wound healing, Rat
  • Faranak Sadeghipour, Reza Gharakhanlou *, Mansoureh Movahedin, Masoud Rahmati Pages 9-18
    Background
    Glycogen synthase kinase 3 beta is a key regulator of many signaling pathways. It is reported that Inhibition of this kinase results neuronal survival. Accordingly in this study we investigated the effect of endurance training on the gene expression of GSK-3β in the sensory areas of the spinal cord of male Wistar rats with diabetic neuropathy.
    Methods
    we randomly assigned 16 male Wistar rats into four groups: healthy control, healthy trained, neuropathy control, neuropathy trained. Intraperitoneal injection of a STZ (streptozotocin) solution (45 mg/kg) was used to induce diabetes. At two weeks after STZ injections, the mechanical allodynia and thermal hyperalgesia tests demonstrated the presence of diabetic neuropathy. A moderate endurance training protocol was performed for a six- week period. At 24 hours after the final training session, the rats were sacrificed and the L4-L6 sensory neurons of the spinal cord tissue were removed. GSK-3β mRNA expression was performed using real time-PCR.
    Results
    Statistical analysis shows that neuropathy trained experiences a decrease in gene expression in comparison to neuropathy control (P=0.02). On the other there was significant difference between healthy control and neuropathy control (P=0.02). However, there was no significant difference between healthy control and neuropathy trained.
    Conclusion
    we claim that endurance training will effectively decrease the expression of GSK-3β in the sensory areas of spinal cord of male Wistar rats with diabetic neuropathy. Endurance training as a non- pharmacotherapy strategy can modulate and return GSK-3β to approximate normal levels.
    Keywords: GSK, 3? diabetic neuropathy, sensory areas of spinal cord, endurance training
  • Parvin Farzanegi *, Farzaneh Shokrian Pages 19-27
    Background
    Type 2 diabetes is a chronic disease that leads to many complications such as atherosclerosis. Matrix Metalloproteinase (MMPs) family plays a key role in atherosclerosis and remodeling of the vessel wall. The aim of this study was determination the Effect of eight weeks aerobic exercise with Portulaca oleracea seeds consumption on MMP-1, MMP-3 and MIP-1α in women with type 2 diabetes.
    Methods
    In one Quasi-experimental study 28 women with type II diabetes (44 to 65 years old) selected and divided into 4 groups (Exercise, Supplement, Exercise-Supplement and Control groups) randomly. Exercise program included 8 weeks (3 sessions per week) with 50 to 70% of maximum heart rate. Supplemented groups received 7. 5 g Portulaca oleracea seeds every day. Blood samples were collected before and after the 8 weeks with 12 hours fasting conditions. P < 0. 05 considered statistically significant.
    Results
    Eight weeks of the aerobic training or portulacalo consumption cause a significant decrease in MMP-1، MMP-3 و MIP-1α levels, in comparison to pretest. However, the effectiveness of combination training and supplement is better in the above indicators. MMP-1 levels showed a significant difference between supplement, training, training- supplement group with control group (P = 0. 001) and between supplement exercise group with training- supplement (Respectively P = 0. 018, P =0. 039). MMP-3 levels showed a significant difference between supplement with training- supplement (P = 0. 007) and control group (P = 0. 011), exercise group with training- supplement (P = 0. 026) and control group (P = 0. 04). MIP-1α levels showed a significant difference between training- supplement and control group (P = 0. 001).
    Conclusion
    The results showed both intervention exercise and purslane may be support from due to the effects of antioxidant and anti-inflammatory from oxidative stress induced diabetes and combination therapy was associated with synergistic effects.
    Keywords: Aerobic Exercise, Portulaca oleracea, Diabetes, MMP, 1, MMP, 3, MIP, 1?
  • Tahereh Keramati, Farideh Razi *, Mohammad Reza Mobinizadeh, Alireza Oliaei Manesh, Bagher Larijani Pages 28-36
    Background
    Diabetic patients need to be followed for glycemic index regularly and HbA1c test is one of the most important biochemical markers for patient monitoring. HbA1c should be standardized based on international standards, but using internationally accepted assays are expensive. This study aimed to evaluate cost effectiveness of different assays which are currently used in Iran.
    Methods
    In this economic evaluation study, five HbA1c assays (Pars Azmoon, NycoCard, DS5, Biosystems and CERA STAT 2000) have been evaluated for cost, sensitivity and specificity, true score and also incremental cost-effectiveness ratios. Tosoh G8 has been considered as reference method.
    Results
    Although none of the assays can be a good alternative for reference method, DS5 and pars azmoon had better cost effectiveness results compared to other assays.
    Conclusion
    The quality of HbA1c assays need to be improved by using real tariff or the establishment of referral labs.
    Keywords: HbA1c, Cost effectiveness, True score
  • Hosein Rohani*, Ahmad Ali Eslami, Mehdi Raei, Hamid Tavakoli Ghouchani, Mohammad Bidkhori, Arsalan Ghaderi Pages 37-44
    Background
    Diabetes mellitus is regarded as a major health problem due to its complications that these, nonetheless could be prevented or delayed with changes and modifications in the patients’ behavior and diet by understanding their beliefs.. The objective of this study was to explore the utility of the Theory of Planned Behavior (TPB) and complications of diabetes perceived risk to find modifiable diabetes-related believes in order to make behavior changes feasible.
    Methods
    The present descriptive-analytical cross sectional study was conducted in Semirom Diabetes Clinic based on the TPB and complications of diabetes perceived risk, using a self-administered questionnaire. A total of 154 diabetic patients without complications of diabetes were participated in the study. Measured variables were patients’ attitude, subjective norm, perceived behavioral control, complications of diabetes perceived risk, intention to eat a healthful diet and nutritional style. Structural equation modeling was used to analyze data.
    Results
    The results revealed that the TPB and complications of diabetes perceived risk fitted the data acceptably well among the Type 2 diabetes and within dietary behavior. Perceived behavioral control, subjective norm, complications of diabetes perceived risk and intention to eat a healthy diet were related to healthy diet behavior. No relation was found between attitude and intention to eat a healthy diet.
    Conclusion
    The TPB and complications of diabetes perceived risk is a useful theory in determining intentions of diabetic patients’ and their adherence to healthy diets. TPB and complications of diabetes perceived risk forms a framework for promoting dietary practice among Type 2 diabetic patients
    Keywords: Diabetes mellitus, Diet, Theory of planned behavior
  • Bita Faam, Asieh Zahedi, Mehdi Hedayati, Fereidoun Azizi, Mohammad Ali Mansournia, Maryam Daneshpour* Pages 45-52
    Background
    The scavenger receptor class B type I (SR-BI), as the high density lipoprotein cholesterol (HDL-C) receptor, is a key component in the reverse cholesterol transportation. The objective of this study was to assess the association between exon1 (G→A) polymorphism of SR-BI gene and lipid profiles among the Tehran Lipid and Glucose Study (TLGS) population.
    Methods
    This cross-sectional study included 774 adults (322 males and 452 females) aged 20–70 years, who were randomly selected from among TLGS population. Anthropometrical and biochemical variables for participants were measured. Selected SR-BI gene polymorphism was determined with restriction fragment length polymorphism (RFLP) using the Alu restriction enzyme.
    Results
    according to the results of current study, in the Tehran population, the allele frequency of SR-BI (G→A) polymorphism was 0.159 for an allele (minor allele) and 0.841 for G allele. Allele frequencies were in conformity with Hardy–Weinberg equilibrium. The result of this study showed that Subjects with the less common allele (allele A), after adjusting for age, have lower HDL-CandHDL3concentrations (p=0.046, p=0.041 respectively).
    Conclusion
    lipid disorders are caused by the interaction of environmental and genetic factors; therefore, exon1 (G→A) polymorphism of SR-BI gene could not be the only cause for the abnormality in the HDL-C levels. In future, this polymorphism may be use as a molecular marker for diagnosis.
    Keywords: scavenger receptor class B type I gene_polymorphism_lipid profiles
  • Mehdi Sadeghian, Zatollah Asemi, Maryam Karamali, Parvane Saneei, Esmaillzadeh Ahmad* Pages 53-65
    Background
    This study was designed to assess the effects of calcium and vitamin D supplementation on the metabolic status of pregnant women with gestational diabetes mellitus (GDM).
    Methods
    This randomized placebo-controlled trial was performed at maternity clinics affiliated to Kashan University of Medical Sciences, Kashan, Iran. Participants were 56 women with GDM at 24–28 weeks gestation (18 to 40 years of age). Subjects were randomly assigned to receive calcium plus vitamin D supplements or placebo. All study participants were blinded to group assignment. Individuals in the calcium–vita- min D group (n = 28) received 1,000 mg calcium per day and a 50,000 U vitamin D3 pearl twice during the study (at study baseline and on day 21 of the intervention), and those in the placebo group (n = 28) received two placebos at the mentioned times. Fasting blood samples were taken at study baseline and after 6 weeks of intervention.
    Results
    The study was completed by 51 participants (calcium–vitamin D n = 25, placebo n =26). However, as the analysis was based on an intention-to-treat approach, all 56 women with GDM (28 in each group) were included in the final analysis. After the administration of calcium plus vitamin D supplements, we observed a significant reduction in fasting plasma glucose (p < 0.001), serum insulin levels (p = 0.02) and HOMA-IR (p = 0.001) and a significant increase in QUICKI (p = 0.003) compared with placebo. In addition, a significant reduction in serum LDL-cholesterol (P=0.02) and total cholesterol: HDL-cholesterol ratio (p = 0.003) and a significant elevation in HDL-cholesterol levels (p = 0.01) was seen after intervention in the calcium–vitamin D group compared with placebo. In addition, calcium plus vitamin D supplementation resulted in a significant increase in GSH (p =0.03) and prevented a rise in MDA levels (p = 0.03) compared with placebo.
    Conclusion
    Calcium plus vitamin D supplementation in women with GDM had beneficial effects on their metabolic profile.
    Keywords: Gestational diabetes, Calcium Supplementation, Vitamin D, Metabolic profile